Website van Paul Wagenaar
 

 
StartpaginaStamboomMijn werkHobby'sAllerlei

Stamboom
Siepel

HL Bret

Alle namen

Boomstam

Ouders
?
?
Jan Klaassens (Siepel)
Ate Jans

Hindrik Lukas Bret

Lummigjen Jans Siepel

Ondertrouw:

26-11-1780 te Veendam

Geboren: ? te Windeweer Geboren: 1752 te Veendam
Overleden: ?-1-1801 te Nieuwe Pekela Overleden: 1783 te Nieuwe Pekela

Kinderen

Lukas Hindriks (geboren 15-10-1778 te Veendam, overleden ? te ?)
Lukas Hindriks Bred (7-1-1781)
Jan Hindriks Siepel (27-9-1782)

Wibo Boswijk schreef:
Jan Hindriks Siepel is niet de zoon van Hindrik Jans Siepel (zoals op sommige website staat) maar van Lummigjen Jans Siepel. Deze Siepeltak stamt dus in vrouwelijke lijn van de famillie Siepel. Hindrik Jans Siepel heeft nooit bestaan maar is een werkhypothese die een overijverige genealoog ooit klakkeloos heeft overgenomen. Lummigjen Jans was getrouwd met Hindrik Lucas (met een c) Bret (met een t). Door wat onzorgvuldigheden in het doopboek van Nieuwe Pekela is het ook wel wat ondoorzichtig. Afstammelingen van Jan Hindriks Siepel hebben duidelijk een ander mannelijk DNA-profiel als de andere takken Siepel (en Boswijk).

Henk Boon schreef:
Een huwelijk van Hindrik Jans en Willemtje Jans, ook gezocht met diverse spellingsvarianten, komt in het geheel niet voor in de provincie Groningen; ook is er geen huwelijkscontract te vinden. Zouden eventueel doopsgezond of Luthers kunnen zijn en daarvan zijn niet alle huwelijken te achterhalen; maar het lijkt een beetje onwaarschijnlijk.
Ik houd het op een verschrijving bij het inschrijven van de doop in het doopboek van Nieuwe Pekela, alhoewel dit natuurlijk de meestgoedkope oplossing is om aan te nemen, dat je op grond van zo'n argument aanneemt de ouders van een kind denkt te hebben gevonden.
Maar er zijn nog een aantal redenen waarom ik denk dat Hindrik Jans en Willemtje Jans niet de ouders van Jan Hindriks (Siepel) zijn, maar dat Hindrik Jans een zoon is van Hindrik Lucas en Lummgjen Jans. Mijn ervaring bij het transcriberen van het doopboek van Nieuwe Pekela is, dat bij de inschrijving van de dopen nog wel eens fouten werden gemaakt, zeker als je dat vergelijkt met (de mij bekende) fouten bij de inschrijving van dopen in het doopboek van Wildervank en Veendam.
Na het huwelijk van Hindrik Lucas en Lummigjen Jans te Veendam, wordt zoon Lucas gedoopt te Veendam op 7-1-1781. Te Veendam worden daarna geen kinderen van dit echtpaar gedoopt.
Hindrik Lucas en Lummigjen Jans zullen daarna naar Nieuwe Pekela zijn vertrokken, alwaar beide ook worden begraven. Te Nieuwe Pekela wordt geboren op 27-9-1782 en gedoopt op 6-10-1782 Jan zoon van Hindrik Lukas (met een k) en Willemtje Jans, de volgens mij verkeerd vermelde naam van de moeder, die dus eigenlijk Lummigjen Jans heet.
Die Lummigjen Jans is op 6-10-1782 nog in leven, want ze wordt begraven te Nieuwe Pekela op 15-5-1783 als de vrouw van Hindrik Lukas Bret.
Er worden op 17-2-1784 voormond en voogden aangesteld over de 2 minderjarige kinderen van Hindrik Lukas biij wijlen Lummigjen Jans in echt verwekt. Als voormond wordt genoemd Jan Jans Sijpel (is broer van Lummigjen Jans) en Geert Lucas als sibbevoogd (is de broer van Hindrik  Lucas).
Dat Geert Lucas een broer Hindrik Lucas heeft, blijkt uit het huwelijkscontract van Geert Lucas Vll 32 van 15-5-1801 waar zijn broer Hindrik Lucas getuige is. De achternaa Siepel die Jan Hindriks gebruikt komt dus van moederszijde.
NB:
Zoals ik hierboven al schreef, komen er meer slordigheden in het doopboek van Nieuwe Pekela voor, want volgens het doopboek zijn de ouders van Lummigjen Jans; Jan Klaassen en Aaltje Jans in plaats van Atte Jans.
De ouders van Lucas Hindriks (Bred of Bret) worden vermeld in zijn huwelijksaktie van 4-2-1828, maar ook wordt daarin genoemd dat hij de kleinzoon aan moederszijde is van Jan Sijpel.
Tenslotte pleit ook de vernoeming van de kinderen van Jan Hindriks Siepel en Jantje Harms Speelman voor een Lummigjen als moeder van Jan Hindriks Siepel, want de Hindrikjen is vernoemd naar de moeder van Jantje Harms Speelman.
Hopenlijk zijn mijn argumenten wat betreft mijn aanname, dat Willemtje Jans een verschrijving is en daarvoor moet worden gelezen; Lummigjen Jans als moeder van Jan Hindriks zich later noemende Siepel, enigzins overtuigend.