Euro Veterans Cup 2011 (verslag en foto's)

               
 

Historie

Het Europese kampioenschap voor veteranen (55+) is voor de vierde keer gespeeld op 28 en 29 mei 2011.
De eerste keer was in 2008 in Denemarken (Kopenhagen) en er deden toen zes landen mee. Denemarken had het initiatief genomen en Nederland, Duitsland, Zweden en Finland waren bereid mee te doen. Om het aantal teams even te krijgen deed Denemarken mee met twee teams. Duitsland werd kampioen.
De tweede keer was in Nederland (Middelburg) wederom met zes landen. Finland was afgehaakt maar Polen en Schotland deden voor de eerste keer mee. Nederland won het kampioenschap met Martin Bakker, Henry Calvetti, Bert van Dijk en Meep Poel voor Duitsland (2e) en Denemarken (3e).
Vorig jaar voor de derde keer in Polen won Duitsland het toernooi met dezelfde deelnemende landen als het jaar ervoor. Nederland werd tweede en Zweden derde.
Dit jaar dus voor de vierde keer en dit keer in Zweden (Malmö) met voor het eerst zeven landen. De vaste landen Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden en Schotland, Polen was nu afgehaakt maar wel weer twee nieuwe landen Noorwegen en Tsjechië. Besloten werd om Zweden met een tweede team mee te laten doen, zodat er twee poules van vier teams konden worden samengesteld.
Bij de prijsuitreiking werd vermeld dat er gesprekken gaande zijn om volgend jaar een Europees Kampioenschap te organiseren onder auspiciën van de CEP. Vele landen zouden al toegezegd hebben hier voor te zijn of zelfs mee te gaan doen.

De wedstrijden

In onze poule A waren Zweden 2, Schotland en Tsjechië geloot. Poule B bestond uit Zweden 1, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Een wedstrijd bestond uit drie partijen: een triplette en daarna twee doublettes. Elk team bestond derhalve uit vier spelers, voor Nederland waren dit Martin Bakker, Yves Roussel, Paul Wagenaar en Meep Poel.
Onze eerste tegenstander was Zweden 2, op papier de sterkste van de drie landen in onze poule. We zouden steeds eerst een triplette spelen en daarna de twee doublettes. Meep bleef deze eerste partij aan de kant, maar net als op het WK kun je tijdens een partij één keer van speler wisselen. Alhoewel Paul slecht speelde werd de wedstrijd toch gewonnen met 13-10. Yves speelde zoals we van hem kennen en Martin speelde voortreffelijk. De twee doublettes – we hadden gekozen voor de combinaties Martin/Meep en Yves/Paul – gingen helaas beiden verloren met 11-13. Op het spel was niet zoveel aan te merken en in beide partijen waren er kansen om te winnen.
De tweede wedstrijd was tegen Schotland, die de Tsjechen met 2-1 hadden verslagen. De Schotten waren duidelijk te zwak en we wonnen alle drie partijen. Deze keer bleef Yves tijdens het triplette aan de kant.
De laatste wedstrijd op zaterdag moesten we tegen de Tsjechen, die ook hun tweede wedstrijd tegen Zweden met 1-2 hadden verloren. Zonder Paul verloren we het triplette, maar we wonnen wel de twee doublettes, zodat we met twee gewonnen wedstrijden tweede in onze poule werden. De Zweden wisten ook hun derde wedstrijd met 3-0 tegen de Schotten te winnen en werden daarmee poule winnaar.
In de andere poule was het veel spannender. Duitsland verloor haar eerste wedstrijd tegen Zweden en Noorwegen won verrassend van Denemarken. In de tweede ronde won Duitsland van Noorwegen en Denemarken van Zweden, waardoor alle vier landen met één gewonnen wedstrijd gelijk stonden. De laatste ronde zou de beslissing brengen en de winnaars zouden doorgaan naar de halve finales. Duitsland won van Denemarken en Zweden van Noorwegen, zodat het aantal gewonnen partijen beslissend was voor de eindrangschikking. Duitsland had een partij meer gewonnen, namelijk zeven en werd daarmee eerste in de poule en onze tegenstanders in de halve finales voor zondag. Zweden 1 met 6 gewonnen partijen moest het in de halve finales opnemen tegen Zweden 2.
Het triplette tegen Duitsland werd gespeeld zonder Meep. Paul speelde zeer goed, Yves deed zijn ding, maar schietend bleef Martin ver onder zijn niveau. De partij ging net verloren met 9-13. Voor de doublettes koos het Duitse team om de twee tireurs samen te laten spelen (zij moesten immers nog maar één doublette winnen) en daarom besloten wij, om ook Martin en Yves samen te laten spelen. Vanwege het goede plaatsen van Paul zou Meep de tireur zijn in het andere doublette. Paul bleef alleen maar goed plaatsen, maar de enkele boule van de Duitsers die op punt kwam, kreeg Meep niet weg. Op de stand 7-8 en twee missers, besloten we om te wisselen, maar in een kleine ruimte kwamen de Duitsers toch op 5 punten en was het gedaan. De andere partij is toen op de stand 7-5 voor Nederland gestaakt.
De andere halve finale bleek een heel spannende wedstrijd te zijn en werd nipt gewonnen door Zweden 2.
In de finale bleek Duitsland te sterk voor Zweden en zo werden zij voor de derde keer kampioen. Nederland speelde voor de derde plaats en na een verloren triplette wonnen wij de twee doublettes en werden dus derde.
In de halve finales van de andere poule (voor de vijfde plaats) won Noorwegen van Tsjechië en Denemarken van Schotland. Daarna won Denemarken van Noorwegen en werd dus vijfde. Schotland won van Tsjechië en werd daarmee zevende.

Verloop van de reis

Op vrijdagmorgen om 06:00 uur stond Meep volgens afspraak voor mijn deur en gingen we op weg naar Malmö. Een tussenstop in Groningen was nodig om Martin en Yves bij het Mercure hotel op te pikken. Om 17:15 uur kwamen we aan in ons hotel in Malmö. Na een opfrisbeurt, het verkennen van het terrein (een paar kilometer van ons hotel) en een pilsje gingen we om circa 19:00 uur eten. Aan het eind van het diner werd de loting gedaan en het wedstrijdsysteem uitgelegd. Na het eten daagden de Tsjechen ons uit om een partijtje te spelen op de baan bij het hotel. Meep ging als eerste om circa 21:30 naar bed (hij was om 04:00 uur opgestaan) en de anderen gingen om een uur of elf.
Op zaterdag begon het toernooi om 09:15 uur met het voorstellen en daarna spelen. Er was tegelijkertijd een gewoon toernooi georganiseerd met heel veel triplettes met een gemiddelde leeftijd van circa 35 jaar (mijn inschatting), dus een stuk jonger dan meestal in Nederland te zien is. Ook werd er tijdens de dag een schiettoernooi gehouden zoals wij in Nederland zullen gaan doen als voorronde voor de 1000 boules.
Met zes partijen te spelen werd het een lange dag en we waren dus ook pas om 20:00 uur terug in het hotel. We hadden het de hele dag droog gehouden, alhoewel er regen voorspeld was. Alle landenteams waren in het zelfde hotel gesitueerd en bij een pilsje of ander drankje werd het een gezellige avond. Er was ook nog voetbal op een groot scherm, maar daar had ik geen belangstelling voor. Om een uur of twaalf lagen we in bed, waarna er vele regenbuien vielen.
Ook zondag startten we weer om 09:15 uur met de halve finales en daarna de finales en spelen om de derde plaats. Wij speelden onze halve finale tegen Duitsland op het carré d’honneur met een tribune en veel publiek. Ook deze dag was er tegelijkertijd een promotietoernooi georganiseerd en een plaats-toernooitje. De kortste afstand tussen het but en drie geplaatste boules was maatgevend.
De prijsuitreiking was om 15:00 uur gepland maar dat kon pas om 16:00 uur. Terug in het hotel hebben we ons even opgefrist en omgekleed, waarna we naar het centrum van Malmö gingen. We zijn nog wel even naar de boulevard gegaan, maar daar bleek geen spoor van toerisme te zijn. Op het stadsplein Lilla Torg waren vele restaurants, waar we eerst bij een Italiaan op ons eten hebben gewacht. Toen de mededeling kwam dat het wat lang ging duren, zijn we naar een ander restaurant gegaan en hebben daar heerlijk gegeten. Tijdens het eten begon het weer aardig te regenen en we prijsden ons gelukkig dat we alle partijen gedurende twee dagen zonder regen hebben kunnen spelen, we hebben er zelfs een verbrande kop aan over gehouden. Terug in het hotel nog een kop koffie en een biertje gedronken en toch weer op een redelijke tijd naar bed.
Maandagmorgen om 08:15 uur reden we weg bij het hotel en om 16:45 uur hebben we Martin en Yves afgezet in Groningen. Na een afscheidskoffie reden Meep en ik daarna naar Zwolle waar ik om 18:15 uur aankwam. Meep moest toen nog een laatste halte rijden naar Naarden.

 

Foto's


Diner

Diner

De Noren

De Tsjechen

De Denen


Zweden 1 achter
de Noren

De Schotten

Het hotel

Speelterrein


Speelterrein

Speelterrein

De opening

Wedstrijdleiding

Gaan opstellen

Opgesteld


Nederland
Zweden 2

Pauze

Schieten

Schieten

Schieten

Schieten


Nederland
Schotland


Nederland
Tsjechië

Spelmoment

Spelmoment

Spelmoment


Nederland
Duitsland


Zweden 1
Zweden 2

Pauze

Accommodatie


Nederland
Zweden 1

De bekers

Dankwoord

Nederland

Nederland

Malmö

Malmö

Malmö

Malmö

Malmö

Diner 1

Malmö

Malmö

Diner 2


Thuisreis
 


Thuisreis
 

Veerboot

Veerboot

Veerboot

Veerboot

Boot

Boot

Pauze

Thuisreis